Omega-3 fedtsyrer & biotilgængelighed samt EPA/DHA indtag

 

 

Lipid structure does not modify incorporation of EPA and DHA into blood lipids in healthy adults: a randomised-controlled trial

West AL, et. al.

 

En randomiseret kontrolleret forsøg viser at, lipiders forskellige strukturer fra kosttilskud ikke påvirker inkorporering af EPA og DHA ind i blodlipider hos raske voksne.

 

Nøgleord: Lipider, fedtsyrer, omega 3, EPA, DHA, biotilgængelighed

 


 

Her kan du læse mere om forskellen på kroppens fasteniveau af triglycerider, ved hhv. et indtag af koncentreret fiskeolie fra forskellige havdyr, eller indtag af neutrale fiskeoliekapsler med EPA og DHA. Biotilgængeligheden i den koncentrerede fiskeolie fra havdyr viser sig at være markant højere.

 

 

Comparison of the bioavailability of docosapentaenoic acid (DPA, 22:5n-3) and eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5n-3) in the rat. 

Samaneh Ghasemi Fard, et. al.

 

Her kan du læse om forskellen i absorption af DPA og EPA i et rotteforsøg. På trods af at EPA og DPA ligner hinanden på molekyleform, omsættes de stadig forskelligt i kroppen, og kostens DPA menes at være mindre biotilgængelig.

 

Nøgleord: Absorption DHA, DPA, EPA, molekyleform.

 


 

Delivery and turnover of plasma-derived essential PUFAs in mammalian brain

Stanley I. Rapoport, et. al.

 

Kosttilskud med omega-3 PUFA kan ændre plasma PUFAs koncentrationer og regulere hjernens PUFAs indhold og dermed kan det hjælpe med at behandle hjernesygdomme, der involverer omega-6 og omega-3 PUFAs ubalancer.

 

Nøgleord: omega-3; omega-6; hjerne; DHA; PUFA;

 


 

Rapid de-esterification and loss of eicosapentaeonic acid from rat brain phospholipids: an intracerebroventricular study

Chuck T. Chen, et. al.

 

Et intrahjerneventrikulær studie viser, at den lave koncentration af EPA i hjernens phospholipider synes at være resultat af hurtig metabolismen af delvist ved B-oxidation.

 

Nøgleord: EPA; DHA; PUFA; omega-3; B-oxidation; hjerne;

 


 

Hvad er det ideelle referenceindtag af EPA og DHA?

 

Dietary reference intakes for DHA and EPA.

Penny M. Kris-Etherton, et. al.

Forskere er stadig uenige om dette spørgsmål, for hvad skal der til for at forebygge livsstilssygdomme? Det anbefalede indtag er desuden forskelligt fra land til land. Dette kan du læse mere om her.

 

Nøgleord: EPA, DHA, forebyggelse livsstilssygdomme, ideelle referenceindtag.

 


 

Alpha-Linolenic Acid Supplementation and Conversion to Omega-3 Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids in Humans

Af Brenna JT, ISSFAL

I dette studie bliver der undersøgt om alfalinolensyre har en effekt på kroppen. Alfalinolensyre, som er et flerumættet omega 3 fedtsyre som findes i mange planteolier, har en stor plads i den moderne kost i og at et stort indtag af alfalinolensyre er med til at øge mængden af poly umættede fedtsyrer såsom eicosapentaensyre (EPA) og docosapentaensyre (DPA) i blodet og modermælk.

 

Nøgleord: omega 3, fedtsyrer, alfalinolensyre, langkædedet fedtsyrer, polyumættede fedtsyrer,