Omega 6-fedtsyrer

 

 

Hvad er omega-6 fedtsyrer?

 

Omega-6 fedtsyrerne tilhører en gruppe flerumættede fedtsyrer, hvor omega-6 betegnelsen betyder, at de har en dobbeltbinding på det sjette kulstofatom i den centrale kulstofkæde. Omega-6 fedtsyrerne giver energi, og de indgår i cellemembraner samt adskillige biokemiske processer. Den type, der hedder LA (linolsyre) er en essentiel fedtsyre, da vi ikke kan danne den selv i kroppen. Derfor skal vi have den tilført fra kosten. Ved hjælp af enzymer kan LA omdannes til GLA (gammalinolensyre) og videre til AA (arakidonsyre) og nogle hormonlignende stoffer kaldet prostaglandiner (E1 og E2). Omega-6 fedtsyrerne virker i et biokemisk samspil med omega-3 fedtsyrerne, hvor balancen og typen er vigtig for de forskellige processer.

 

Hvor findes omega-6 fedtsyrer?

 

I madvarer som valnødder, majs og solsikkekerner er der rigt indhold af omega-6 altså linolsyre. Vegetabilske olier er generelt rige på omega-6-fedtsyrer fx tidselolie og solsikkeolie. Visse umættede fedtsyrer fra svin og specielt fjerkræ kan også indeholde en stor mængde linolsyre (mere end 20 %, hvad angår fjerkræ). Oksefedt (spæk, smør) derimod indeholder meget lidt linolsyre.

 

Hvad er omega-6 godt for?

 

Omega-6-fedtsyrer er uundværlige for syntesen af prostaglandiner, hormonalt aktive molekyler, og har en positiv virkning på sundheden i huden og hårets kvalitet såvel som på dyrs forplantningssystem.

 

Artikler fra sund-forskning om omega-6 fedtsyrer og forskellige mulige kosttilskud med linolsyre og GLA

 

Artikler fra pubmed.com

 

Oral omega-6 essential fatty acid treatment in contact lens associated dry eye

Af Karoline H Kokke, et al.

I dette studie blev der undersøgt om evening primrose oil (EPO), som indeholder Omega 6, kan have en effekt på tørre øjne hos kontaktlinse brugere. 76 kvinder der brugte bløde kontakt linser blev testet i 6 måneder med enten EPO kosttilskud eller placebo (oliven olie). De blev undersøgt for tørhed i øjet og generelt deres øjnes sundhed, ved start af undersøgelsen, ved 3 måneder og ved 6 måneder. Her blev de spurgt ind til komforten med linserne og tørheden i øjnene. 

 

Nøgleord: Evening primrose oil, oliven olie, fedtsyrer, omega 3, omega 6, kosttilskud, kæmpenatlysolie

 


 

The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids.

The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases.

 

Se videoer fra sund-forskning om bl.a. samspil mellem omega 6 og omega 3 ved at klikke på billederne herunder